Szerző
Jókai Mór

Jókai Mór

eredeti nevén Dr. Ásvay Jókai Móric, regényíró, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag

1825. február 18. — 1904. május 5.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1601 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2012. december 9.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Jókai Mór

Két lengyel menekült

Együtt mentek a csatába;
Egyik drága revolverrel,
Ezer forintos paripán;
Másik kaszával kezében
S lábán egy talpalás csizma.

Együtt hagyták el a csatát;
Egyik kilőtt töltényekkel,
Oldalba lőtt paripával;
Másik eltört kaszanyéllel
S teljes mértékben mezitláb.

Egyik búsul hona sorsán
S iszik nagyot a hazáért:
Iszik pezsgőt a javából,
S fényes becsület-szavára
Jár szabadon, merre tetszik.

Másik búsul hona sorsán,
És a fekete kenyeret
Könnyeivel öntözi;
S mert rongyos: gyanús szem őrzi,
- S nincsen becsület-szava! -

Jókai Mór aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!