Szerző
Ady Endre

Ady Endre

teljes nevén Ady András Endre, költő és újságíró

1877. november 22. — 1919. január 27.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 46037 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2008. április 23.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (49)

Ady Endre

A föl-földobott kő

Föl-földobott kő, földedre hullva,
Kicsi országom, újra meg újra
Hazajön a fiad.

Messze tornyokat látogat sorba,
Szédül, elbúsong s lehull a porba,
Amelyből vétetett.

Mindig elvágyik s nem menekülhet,
Magyar vágyakkal, melyek elülnek
S fölhorgadnak megint.

Tied vagyok én nagy haragomban,
Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban
Szomorúan magyar.

Föl-fölhajtott kő, bús akaratlan,
Kicsi országom, példás alakban
Te orcádra ütök.

És, jaj, hiába, mindenha szándék,
Százszor földobnál, én visszaszállnék,
Százszor is, végül is.

Ady Endre aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


43Valeria

2013. január 18. 15:01

Ady verseit is nagyon szeretem!
A versében Párizst és hazáját hasonlítja össze, Elmegy, mit a feldobott kő, de vissza esik, visszajön szülőföldjére!
Csodás vers, bár a mai fiatok is így gondolkodnának!
Léda nélkül neki is nehéz sorsa vovolt!

Nemesné