Szerző
Jankovics Marcell

Jankovics Marcell

író, politikus, ügyvéd és alpinista

1874. november 3. — 1949. november 12.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 539 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. október 14.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (2)

Jankovics Marcell

Áldás

Ekétek alatt a fekete hant
Puha, fehér kenyérré váljék;
Ha dideregtek, süssön ki a nap,
Ha lankadtok, nőjjön az árnyék.
Ekétek alatt a fekete hant
Fehér kenyérré váljék.

Ha majd kisért idegen délibáb,
Testvér, erős légy, ne higyj néki!
Amit az ősi tűzhely lángja fest:
Csak az igaz, - a szép, a régi!
Ne menj uj álmok, uj mesék után,
Csak egy igaz: a régi!

S ha tán nem dobban össze szivetek,
Mert bús idők száz gondja marja, -
És pártos harcban egymás ellen is
Ütésre kész a testvér karja:
Az ütésből legyen kézszorítás -
Anyátok igy akarja!

Ha rátok zúdul ezer gyűlölet,
Mint hab, mit szélvész szirtre vágott,
Én még akkor sem szórok átkokat,
Nem mondok mást, - csak imádságot...

Uram, adj igazságot!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!