Szerző
Spetykó Gáspár

Spetykó Gáspár

Avar álnéven alkotó magyar író, költő és ügyvéd

1816. január 6. — 1865. október 18.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 347 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. február 16.

Megosztás

Címkék

Spetykó Gáspár

Szól a kakukk a Sárhegyen

Szól a kakukk a Sárhegyen,
Kis lyány a szőlőbe megyen,
Nehéz a hátán a putton,
Mégis úgy siet az úton.

A Sárhegyen a dűlőbe
Legény kapál a szőlőbe,
Delet int a város tornya,
S már kapálva két csatorna.

Szőlőbe ér a kis leány,
Ugyan mit hozott a hátán?
Levest, tepertős haluskát,
S a kulacsba jó borocskát.

A fazékból fakanállal
Cseresznyefa alatt tálal, -
Szemközt ülve, a legénnyel
Maga is együtt ebédel.

Étel után a hívesen
Szunnyad a legény édesen,
De addig a cseresznyefán
Piros kókát csinál a lyány.

S ahogy álmábúl felébred,
Odadja azt a legénynek;
A legény ád érte csókot
S tovább folytatja a dógot.

Hej piros cseresznye kóka,
Kapás legény tüzes csókja!
Szól a kakukk a Sárhegyen:
A kis leány férjhez megyen!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!