Szerző

Dobos Ferenc

költő és történész

1881. július 31. — 1949. május 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1003 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. február 8.

Megosztás

Címkék

Dobos Ferenc

Fenyő a Hargitán

Földrengés, vagy villámcsapás alatt
A Hargitán egy szikla meghasadt.

Tenyérnyi rés volt. Az esők, szelek
Mind vittek abba néhány porszemet.

És évek múlva oda hullatott
Madár, vagy szél egy kis fenyőmagot.

Az a mag megszerette ott a földet,
S más tavasszal már mint kis fenyő zöldelt.

Gyökereit sziklába kellett vájja,
- S mégis egyre szebb lett a koronája.

Száz szél, vihar támadta, hogy kidöntse,
De csak annál erősebb lett a törzse.

Őseink az ily fenyőktől tanulták meg talán,
Hogyan lehet megélni a Hargita oldalán.

És mi, mai székelyek is ha élni akarunk,
A kőből is kenyeret kell kiszorítson karunk.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!