Szerző

Liszt Nándor

újságíró és költő

1899. február 6. — 1946. február 7.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 359 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. február 7.

Megosztás

Címkék

Liszt Nándor

Horthy Miklós

országlásának huszadik évfordulóján, 1920-1940

Mohit, Mohácsot átélte a nemzet
S minden veszélyt, mit ég haragja ont...
De azt gondoltuk, belepusztul egybe,
Hogy odavágta villámát a hegybe:
1920-ban Trianont.

Magyar hajónkat féloldalt vetette
Kiömlő vér és könnyek tengere.
A fedélzetről letörött a korlát,
Vihar cibálta, tépte a vitorlát
S csak jajveszékelt minden embere.

De ránk ézett a könyörülő Isten,
Megszánta itt a véres tereket, -
S küldött egy Férfit... óceánok hősét,
Nagy ősök mását, uj idők erősét,
Hogy átvegye a kormánykereket.

Isten csodát tett: büszkén áll az árboc
És annyi rosszra felragyog a jó...
Megyünk. A parton integet a kendő:
Áldott a Hős, mert benne a jövendő...
És révbe jut a szent magyar hajó!...

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!