Szerző

Taksonyi József

költő és tanár

1867. május 26. — 1907. augusztus 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 209 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. január 6.

Megosztás

Címkék

Taksonyi József

Taszítsatok el!

Taszítsatok el, üldözzetek el,
Fegyvertek rólam tompán visszahull;
Az élet harczán edzve már erőm,
Támadjon rám a sors bármily vadul.

Megölhetitek még a lelkem is,
De csak azt, mely a léttel összefűz;
Lelkemnek az a része ép marad,
Amelyet táplál tulvilági tűz.

Fölöttem nincs hatalma semminek;
A hitványsággal bátran daczolok;
S lelketlenül ki követ dob reám:
Én arra szánalommal gondolok!

Taszítsatok el, üldözzetek el;
Gázoltatok át durván sorsomon;
Én kirabolva, én összetörve,
A föld porán is, szépet álmodom!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!