Szerző

Ungvárnémeti Tóth László

magyar költő

1788. február 17. — 1820. augusztus 31.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 3176 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2008. április 16.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (4)

Ungvárnémeti Tóth László

Szilassy Ágnesz Kis-aszszonyhoz.

Zöld Kor, 'virágzó elme, tiszta szív,
Természetes, nem tettetett, szent ösztönök.
Nemes tehetség szentül érzeni;
S nemes szabadság bátran szólani:
A' legnagyobb jók mind azok között
Mellyekben a' Természet részesít.

Nemes Kar, érték, 's olly bőség - szaru,
Melly minden áldással bövölködik,
Hogy a' mi tetszenék, reád bugyogja.
Magas Születés, nemes neveltetés,
Nagy érdemű Szülék, Atyák, 'a Anyák;
A' legnagyobb jók mind azok között,
Mellyenben a' Szerencse részesít.

Szent, tiszta, fedhetetlen erkölcs,
Nyájas tekintet, kellemes beszéd;
Okos, meg ért, 's világos értelem:
A' leg nagyobb jók mind azok között:
A' mellyeket magunk szerezhetünk!

Azért, ha mind ezeknek birtokok -
Kezében volna - bár akár kinek,
Nincs, a' mit annak vagy kivánni tudjak,
Vagy akármi Isten tudna közleni! -

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!