Szerző

Ligeti Ernő

erdélyi magyar író, publicista és szerkesztő

1891. február 19. — 1945. január 11.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 290 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2021. május 5.

Megosztás

Címkék

Ligeti Ernő

Falu

Égi boltra kúszik fel a hold.
Kertet, pitvart, szérűt és akolt
Esti párák fátylai fedik.
Magános bakter lépkedik.

Száll a fűszag mezők mélyiről,
Alabárddal jár az éji őr,
Elfüggönyzött ablakok megett
Boldog falu népe hempereg.

El-megbúva tücsök titktakol,
Magánosan bakter silbakol,
Még egy kuvasz sem kíséri őt,
Unott arccal méri az időt.

Lámpásával lassú fény kereng.
Óraszámra harsog: végtelent
És ha kajált: tíz óra, halló,
Bizonnyal az: örökké való.

Alabárdos árnyéka fehér,
Falakon a toronyig felér,
Mánusául irdatlan időnek
Keskeny karja óriásra nő meg.

1916

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!