Szerző

Turcsányi Elek

író és költő

1889. május 28. — 1944. november 2.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 375 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2021. április 9.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Turcsányi Elek

Amikről nem fogok tudni

Ó, szinek, bohókás, játékos szinek,
Ó, vonalak, karcsúk és szétfutók,
Ó, város, melyet nem látok soha
S cirádák ódon háztetőkön;

Árkok, amiket nem ugrok által,
Tükrök, amikbe sohase nézek,
Erkélyek, girlandok, ablakon futók,
Tekintetem sose hintáztatók;

Hűs illatok, enyhe tóparti párák,
Áramlatok, mik lelkem nem cibálják,
Apró, érfutta, gyöngéd nőkezek,
Álmos könyvekből idézőjelek,

[Amikről nem tudok és nem fogok tudni: ]

Ó, szörnyüség, ó, rémek, átkok,
Ezer puha polipkarotok átfog,
Megyek - hagyjatok - nem térek vissza,
Legyen a lelkem tőletek tiszta,
Megyek és nem fogok gondolni többé,
Igérem, nem fogok gondolni többé,
Gondolni többé rátok...

Nyugat, 1911 / 22. szám

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!