Szerző
Benedek Elek

Benedek Elek

író, újságíró és költő

1859. szeptember 30. — 1929. augusztus 17.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 687 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2021. február 19.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Benedek Elek

Imádkozó leánykák

Egyszer, régen, hajdanában,
Gyönyörű szép képet láttam.
Nem volt festve ez a kép,
Eleven volt, csudaszép.

A hegyek közt jártam-keltem,
Mosolygott az ég felettem,
S bár valék még kis legény:
Ünnep van ma, érezém.

Mentem, mentem, mendegéltem,
Kék ibolyát szedegéltem,
Oszt megálltam hirtelen...
Vajon mi történt velem?

Álltam, álltam mozdulatlan,
Virágszedést félbehagytam,
S fölkiálték: ó de szép!
Két kis lány imádkozék.

Néztem őket meghatottan,
S én is imádságba fogtam:
Ki érettünk meghala,
Imám hozzá szólt vala.

Nem hallám, mit imádkoztak,
Tudom, hozzá fohászkodtak;
S példájukat követém
Húsvétinak szent ünnepén.

Mint két ága két szép fának,
Szépen összehaj ólának,
S nem törődve énvelem,
Imádkoztak szüntelen.

Rég volt... már megöregedtem,
De e napot nem feledtem.
Felejthetetlen ez a kép...
Gyönyörű volt, csudaszép.

Benedek Elek aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!