Szerző

Brassai Viktor

eredeti nevén Resch Viktor, jogász, költő és műfordító

1913. november 5. — 1944.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 549 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. július 6.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölte

Brassai Viktor

Kemény bizonyosság

Füstös gyárkémények árnyékából jönnek,
kiszikkadt göröngyű szomorú mezőkről,
rongyosság kíséri életükön végig,
nyavalya és éhség sorvasztja a testük,
de szemükben izzik jobb jövő tudása
s lázadás a sorsuk rossz gazdái ellen.

Dacoló fejükkel mégse mennek falnak,
s nem izzad a lelkük tehetetlen szitkot,
de nem is ejtik a kezük lomhán ölbe,
századok kegyétől várva megváltásuk
Tudják: van törvénye a sodró időnek,
de csak az ő vérük nyomán él e törvény.

Helyre-helyre vervén félrebotló léptük,
leláncolt kezekkel rónak történelmet,
nem állíthatja meg se szitok, se máglya,
mert céljuk szikrázó, kemény bizonyosság:
s a hörgő ordasok vicsorogva látják,
hogy soruk eleje már kiért a fénybe.

1933.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!