Szerző
Darmay Viktor

Darmay Viktor

eredeti nevén Viczmándy Győző, költő és író

1850. december 2. — 1878. március 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 813 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. június 13.

Megosztás

Címkék

Darmay Viktor

Sóhaj

Isten veled, szép nyár! Maholnap
Megsápad újra völgy, halom...
A szél már ébred s zúg a fák közt
Különös, méla hangokon.
Ösmerem én e hangokat jól,
Ha hallom, tudom, hogy te jössz,
A sűrű árnyak fátyolában
Lassú léptekkel, hűvös ősz.

Érzem kezed bús érintését,
S szívem megborzad csöndesen,
Mintha együtt látnám napoddal
Homályosulni életem.
Látnám az erdők hervadt arcán
Borongni lelkem tükörét,
S megsiratott reményimet, hajh!
E fákról hullni szerteszét.

Ah! állj meg, ősz, egy percre, állj meg
Sötét, kietlen utadon;
Csak addig, míg e csalogánynak
Egy szép dalát meghallgatom.
Csak míg egyet mosolyg e rózsa,
S letéphetem egy bimbaját -
S amíg egyszer megcsókolom még
E lányka édes ajakát.

Aztán jöjj és vonulj dereddel
A berken át és fürtimen,
Oltsd ki a nap hő sugarát és
E szívnek lángját sebesen.
Nem bánom, ha az édes dalnak
Emléke csak, mi megmarad...
Nem bánom, hervadt lombjaiddal
Takard be csöndes síromat.

Darmay Viktor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!