Szerző
Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán

magyar író, költő, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő

1847. január 16. — 1910. május 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 850 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. január 26.

Megosztás

Címkék

Mikszáth Kálmán

Madár-párbeszéd

Itthon csiz urfi, jó városi alak.
Furcsán néz ki ő nagysága:
Pápaszem szemére vágva
S a fején köcsögkalap.

Oh bájos kisasszony - igy szól a czinkéhez
Mesélve utazásait, -
Gyalázatos élet van itt
A városihoz képest.

Milyen szép a város, mennyi pompa, fény,
Hagyja itt az erdőt czinkéml
S jöjjön oda a hol szintén
Ilyen kalap lesz fején.

Köszönöm, köszönöm - felel a czinege,
De szebb a városnál az Isten kék ege,
Mely erdő fáin átragyog,
Én bizony itthon maradok;
Ha ön elmegy, hát indítson,
De engem ne bolonditson.

A szomszéd fán a mókus üldögélt,
Hallgatván mit a két madár beszélt,
A csiz szavára csóválta fejét:
"Ej, ej, no lám, de ostoba beszéd!"
De a czinke feleletét
Annál jobban helyeselte;
Bólingatott a fejével
S talpát tapsra összeverte.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!