Szerző
Radó Antal

Radó Antal

író, költő, műfordító és irodalomtörténész

1862. június 29. — 1944. november 22.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 994 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2018. március 9.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölte

Radó Antal

Kivándorló hajó

Oh nézd, az óriás hajó mi szépen
Indúl a révből a nyugodt habon:
Ragyogva lejt odébb az esti szélben -
Hinnéd, hogy kedvvel, kinccsel gazdagon.
De lent, e fölszín rút viszájaképen,
Szennyes nyomor meg jajgatás vagyon;
Ott minden szívben egy gond van csak ébren:
Jobb lesz-e az új, mint a régi hon?
...Oh hányat láthatsz így az emberárba'
Büszkén, nyugodtan, verőfénybe' járva,
Kívülről csupa kedv meg csillogás!
De hova le nem nézhetsz, szíve mélyén,
Fájó tusáknak borzadalmas éjén,
Minduntalan föl-fölzokog a gyász!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!