Szerző

Nógrádi Pap Gyula

etnográfus és költő

1843. május 20. — 1931. augusztus 5.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 806 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. november 25.

Megosztás

Címkék

Nógrádi Pap Gyula

A ludak

Bíró fia imitt-amott vizen-sáron
Ludat árul szentpéteri nagy vásáron.
Ludat árul vagy hatot.
Senki nem mond jó napot.
"Úgy biz a'
Nem kel most el a liba."

Kérdi tőle kenderesi molnár lánya:
Hogy párjáért a ludaknak mit kívánna?
"Odadom kék szemedért,
És dobogó szivedért,
Csak azért,
Aranyos szép magadért."

Visszafelel kenderesi molnár lánya:
"Rossz szokás az, itt minálunk nem is járja:
Hanem szemet a szemért,
A szivet meg csak szivért.
Úgy bizony!
Jobb szokás ez, jobb bizony!"

Felel erre bíró fia hamarjába:
"Hajtsuk el hát Kis-kenderes falujába!
Kettőt adunk a papnak,
Ennyiért összeadnak,
S négy liba
Elkel majd a lakziba."

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!