Szerző

Samarjay Károly

jogász, ügyvéd, költő és királyi tanácsos

1821. április 6. — 1894. április 27.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 919 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. november 16.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Samarjay Károly

Szegény diák

Ki vagy, ki gúnnyal nézed a deák
Kopott mezét, bután s könnyelmüleg?
Ki vagy, ki a szerény érdem fölött
Kacagni mersz; mily úri szörnyeteg?
Mezét az évek bár szétszaggaták,
Ismerj reá, ő a szegény deák!

Szülőinek öléből elszakadt,
Szegények ők, áldásokon kivül
Nem adtak gyermeköknek útra mást,
S ő drága kincset visz szülőitül.
Gyalog menőt hintók besározák,
Ismerj reá, ő a szegény deák!

Ki a tanodában szomszédja vagy,
Hallgass, midőn tanítótok beszél.
Te gazdag vagy, pénzzel sokat tehetsz,
De ő mindent csak érdemért remél.
Arany bölcsőben őt nem ringaták,
Ismerj reá, ő a szegény deák!

Szegény szobájában megláthatod;
Ne ítéld őt kopott foszlányiról.
Nézd, mily erő ül tiszta homlokán,
Mily szép lélek mosolyg e rongy alól,
Szivét gondok megtörni nem tudák.
Ismerj reá, ő a szegény deák!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!