Szerző
Rudnyánszky Gyula

Rudnyánszky Gyula

költő és hírlapíró

1858. május 1. — 1913. december 8.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2357 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. szeptember 7.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Rudnyánszky Gyula

A csüggedés órájában

Születni bűn, születni átok:
Tanuld meg, ember, ezt!
Az Isten ellen vét az ember
Mindjárt, hogy élni kezd.
És aztán teljes élete
Vezeklés, bűnhödés:
Legelső boldog napja az,
Amelyen sírja kész.

Porbul lesz s ég felé törekszik,
Ezért oly átkozott!
Amit elér, mind semmi csak, mert
Magával bűnt hozott.
A lelke szebb világ után
Epedhet botorul:
Akármilyen magasra száll,
Megint a porba hull!

Legjobb, ha önzőn, hízva, bambán
Lerágja életét,
Mint a mohó selyembogár a
Szederfa levelét.
Legjobb, ha féreg maga is,
A föld hitvány fia;
Bolondság Ikarusz gyanánt
Szárnyakra vágynia!

Óh áldott, aki mint az állat,
Ösztön szerint halad;
Kit nem gyötör hit, álom, érzés,
Nem csüggeszt gondolat!
Nem kérdi kétkedőn, mi jobb:
Örök-élet?... halál?
Csak jár, miként az óra-gép,
S egyszer aztán megáll...

Rudnyánszky Gyula aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!