Szerző
Szemere Miklós

Szemere Miklós

költő, műfordító, ügyvéd és politikus

1802. június 17. — 1881. augusztus 20.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 779 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. július 28.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Szemere Miklós

Önzés

Összejött a két kárvallott barát;
Péter - tűz által, árvíz által - Pál;
"Házam elégett!" szól Péter, - s amaz:
"Harminc boglyámat vitte el az ár!"
"Mondom, a - házam!" - "az ár, tönkretett!"
Csupán magára gondol: Péter, - Pál; -
Kezdettől óta e kerek világ
Ily Péterekből s ily Pálokból áll!

A szolgalegény: Bandival - gyürűt
Vált Kató, - fülig szerelmes bele, -
Dúsabb kérő jött: Kondor, a juhász,
S újjára ennek száll Kató jegye, -
De telkes gazda miatt, ezzel is
Szakit, habár Boncs gazda nagy iszák; -
Mióta földre süt a nap, ilyen
Leányokból áll a kerek világ!

Lagzit ül Lebbencs a szép Pannival,
Lebbencs, a helység legdúsabb fia,
S a legdolgosabb, a legjobb leány:
A menyasszony a Lebbencs Pannija;
Pannit szólják meg a lyányos, irigy
Anyák, - Lebbencset a fias apák; -
Ily apákból, és ily anyákból áll,
Mióta fennáll, e kerek világ.

Nyolc évtől óta huszár: Bogodi,
Volt szántóföldje vagy három darab,
Földét: szomszédi jobb- és balfelől,
Elszántogatták e nyolc év alatt. -
Amire hazakerűlt: volt, - de nincs!
Mint elfoglalták a gonosz komák!
Ily szomszédokból, ily komákból áll,
Kezdettől óta e kerek világ!

Lúdtollam mi most? hegedűvonó!
Hegedűszóban szép mesét jelent!
Egyaránt önző az emberfia,
Akár itt alant, akár odafent.
Palota szülje vagy szalmás födél,
Az ember mind egyforma mákvirág!
Ilyen volt mindig, és ilyen marad,
Amig csak meglesz e kerek világ!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!