Szerző
Csizmadia Sándor

Csizmadia Sándor

költő, újságíró és politikus

1871. március 10. — 1929. március 3.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 968 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. július 27.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Csizmadia Sándor

A "józan" munkás

Te magadat semminek sem tartod;
Nem is sokat mutat a te arcod...
Ereidben a vér sohse lázad,
Szitkot, botot: békén tűröd,
Nincsen egy mákszemnyi bűnöd,
De lásd, Pesten mégse vehetsz házat...

Fejed üres, ha megütnénk, kongna,
Akárcsak a szomjas hordódonga;
Ami benn van, az a gyomrod gőze,
Azért jársz úgy, mint a hinta,
Játszik veled a pálinka,
Kétannyit lépsz hátra, mint előre...

Ember volnál, mégse vagy te férfi;
A cselőhajsz-t a barom is é rti...
Annyi sem vagy: hiszen nincsen szarvad;
Az, ha verik, bőg is néha,
A te ajkad mindig néma,
Ha vért ereszt is az ostor rajtad...

Am az ország birodalma benned,
Nem is szabad soha elfeledned:
A haza csak akkor büszke, boldog,
Ha a munkás hülye, bamba,
Magát bután megnyúzatja,
S a kor hívó szózatára - hortyog...

Ezért száll feléd a sok-sok hála,
Akár a füst, a köd, vagy pára;
Hat ökör is menten belefúlna...
Dicsér fű-fa, áld a tőke,
Nem hízol meg mégse tőle,
Csak a bőröd lesz darabos, durva.

Csizmadia Sándor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!