Szerző
Petőfi Sándor

Petőfi Sándor

születési nevén Petrovics Sándor, magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, több mint ezer verset írt rövid élete alatt

1823. január 1. — 1849. július 31.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 11692 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. június 30.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (11)

Petőfi Sándor

Magyar vagyok

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy terűletén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.

Magyar vagyok. Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.
Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok.

Magyar vagyok. Büszkén tekintek át
A multnak tengerén, ahol szemem
Egekbe nyúló kősziklákat lát,
Nagy tetteidet, bajnok nemzetem.
Európa színpadán mi is játszottunk,
S mienk nem volt a legkisebb szerep;
Ugy rettegé a föld kirántott kardunk,
Mint a villámot éjjel a gyerek.

Magyar vagyok. Mi mostan a magyar?
Holt dicsőség halvány kisértete;
Föl-föltünik s lebúvik nagy hamar
- Ha vert az óra - odva mélyibe.
Hogy hallgatunk! a második szomszédig
Alig hogy küldjük életünk neszét
S saját testvérink, kik reánk készítik
A gyász s gyalázat fekete mezét.

Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szülőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!

Pest, 1847. február

Petőfi Sándor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Rika

2014. június 30. 21:59

ÉN LENNÉK AZ 1. FIGYELŐ???
Ha mi sem figyelünk a nagyokra, minket ki fog figyelni???:(

Rika

2014. június 30. 20:49

Én szeretem és tisztelem Petőfit! Ha az utcán megkérnél 1 járókelőt, mondjon 1 híres magyar költőt, legtöbben őt mondanák, mert érthetően írt és szerették.Nem csűrte-csavarta sorait, hogy MODERN legyen verse, a magyar egyszerű s érthető szavakat használta. Ezért népszerű a mai napig a társadalom minden rétegében.
Számomra álom, hogy olyan legyek mint Ő!
Szeretettel ajánlom olvasgatásra.../aztán magamat is :)/