Szerző
Bezerédj Amália

Bezerédj Amália

a gyermekvédelem népszerűsítője

1804. április 15. — 1837. szeptember 21.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1691 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. május 3.

Megosztás

Címkék

Bezerédj Amália

Honi fák

Szelid gesztenye.

Gesztenye-fa nagyra nőhet,
Több száz esztendeig élhet,
Jó gyümölcsöt ad a fája,
Asztalos munkát deszkája.

Jegenye-fa.

Jegenye-fa hamar nő fel,
Megelégszik homokfölddel,
Törzsökéből épületre
Jó fa válik a tetőre.

Nyir-fa.

Nyír-ágból söprüt készitnek
És virgást a rosz gyermeknek;
Bort csapolnak törzséből,
Sárgát festnek leveléből.

Rekettye.

Látunk rekettye-levelet,
Szeret fája vizes helyet,
Ennek is szint van barkája,
Fonásokra jó a fája.

Mogyoró.

Mogyoró csak bokor ugyan,
De igen jó gyümölcse van.
Erdős helyen találtatik.
Rigyás fákhoz számláltatik.

Bükk-fa.

Bükk-fa szerszámot készitni
Legjobb, szinte ugy tüzelni,
Szereti a nagy erdőket,
Makkja hizlal sertéseket.

Fűz-fa.

Fűz-fa szeret vizes helyet,
Sárgát festni ad levelet;
Ágaiból, mert hajolnak,
Legjobb kosarakat fonnak.

Szil-fa.

A szil-fával jó tüzelni
Hegyen, sikon lehet lelni.
Keritésnek megnyiretik,
Szerszámfának is szeretik.

Körös-fa.

Körös-fát kertben plántálunk,
De erdőn is diszlik nálunk.
Asztalos, finom munkának,
Veszi hasznát ezen fának.

Platán.

A platán nálunk idegen,
Azért nem is diszlik könnyen
De ki ápolását érti,
Annak kertét diszesiti.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!