Szerző

Szávay Gyula

költő és lapszerkesztő

1861. augusztus 29. — 1935. május 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1271 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 28.

Megosztás

Címkék

Szávay Gyula

A király

Ősi fák közt tiszta téren
Meghajoltan, hófehéren
Szent aggastyán lépeget.
Lelke szétszáll sok mindenre
S sző tervezve, elmerengve
Boldogító szépeket.
Gondol erre, gondol arra,
Jó németre, hű magyarra, -
S míg lelkével diskurál,
Áttekint az úton végig,
Negyvennyolctól - nyolcvannégyig:
A király.

Földalatti szörnyek odva
Küldi rémhírét vihogva
S zúgva sírnak fel a fák;
Könnyben úszó szemek árja
Mind őt nézi, mind azt várja:
Most szakad rá a világ. -
S legenda vet villanó fényt:
Sírból kelő Szent Lászlóként
Kiegyenesedve áll,
Sujtó bárddal, megifjultan,
Meggondoltan, megfontoltan
A király...

Rác határtól lengyel tóig
Kalásztenger borzolódik,
Tisza, Duna háborog;
Merről hadát hozta Árpád,
Haddal öntik el a Kárpát
Oldalát a táborok.
Csúcson-ormon fel az égig
Emberhullám árja kéklik,
Nincs előtte akadály, -
S közte, véle egybeforrva
Hótakarta ormok orma:
A király.

Gyilkosoknak, cinkosoknak,
Bűnös hátán áttaposnak
Hős, haragos hadai.
Testvérnépek feltámadnak,
S allelujás áhítatnak
Népimáját hallani.
Nyilt szemekben hála-könny ül
Egy világnak szíve könnyül
És kalaplevéve áll,
Ha majd jő a bércen által
Hófején a glóriával
A király.

Zúgjon át ma sikon-bércen,
Nemzeti kartól kisérten
Templomhangú orgona,
Ősz királyát hadba kelve,
Pajzsán tartva ünnepelje
Hálás magyarok hona.
Végzi, amit Árpád kezdett,
Megifjodva ez ős nemzet
Ujabb évezredre áll;
Éljen, - Isten védje, ója -
Második honfoglalója
A király!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!