Szerző
Darmay Viktor

Darmay Viktor

eredeti nevén Viczmándy Győző, költő és író

1850. december 2. — 1878. március 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 3168 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 26.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölte

Darmay Viktor

Az élet

Mi az élet? Örökös válás...
Alig találkozánk,
Búcsúzni kell, - mert az idő, e
Vén forspont vár reánk.

Búcsúzni mindentől, mi édes,
Mit megszokott szivünk...
A régi játszótársaktól, kik
Ott futkostak velünk.

Barátainktól, kikkel lelkünk
Erős gyűrűbe forrt...
Hajh! bút s baját, mily hűn megosztá
A lelkes kis csoport!!

Hogy küzdött mindenik a célért,
Mely szép, magas, dicső;
S melyért a jelen tán nyomort ad,
De áldást a jövő.

S hol ők? Nehány év jött... a végzet
Viharja lecsapott:
S a tengeren nézd, látod azt a
Pár vergődő hajót?

Egymástól messze küzd - a létért!
S gondtól majd elmerül...
Meg sem ismernéd tán, ha látnád
Azt, aki benne ül.

Pedig a régi jó barát ő,
A lelkes jó barát,
Csak arca sápadt és szeméből
Aludt ki az a láng.

A láng szeméből, s hajh, szerencse
Ha még csak ez, csak ez!
De hátha más sincs, csak egy árnyék,
Mely pusztulást fedez.

Ha látod, hogy mi egykor ép volt,
Rongy szive, lelke, és
E rongynak elnyűtt, szennyes szála
Önzés, haszonlesés.

És megtanult hazudni, csúszni,
Hogy még nyomát se lásd
Annak, mi küzdött, bukhatott, de
Nem ismert alkuvást. -

- Csak elfordulsz e képtől sírva,
S egy gondolat megüt:
A válás vagy ily viszontlátás,
Melyik a keserűbb?

Darmay Viktor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!