Szerző
Petrőczy Kata Szidónia

Petrőczy Kata Szidónia

a magyar barokk első ismert költőnője

1659. — 1708. október 21.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1227 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 3.

Megosztás

Címkék

Petrőczy Kata Szidónia

Vers

Nyomoruságidban kesergő bús szívem
Mit remélsz hogy naprul napra nehéz terhem
Nő, sulyós keresztem földig nyomott engem,
Mikor vidámulsz meg s hagsz csendeségem.

Meddig tart az Isten ez üröm étellel
Mikor jelenik meg ő segedelmével
Szörnyű fájdalmimot orvosló kezével
Mikor tapogatja sebem kegyelmével.

Ő tudja legjobban az meddig rendelte
Mert ő könyveimem tömlőibe szedte
Noha kereszt által sujtolta és verte
Bűnös szolgálóját de meg nem vetette.

Irgalmas szemével reám tekint végre
Szívemet emésztő szörnyű inségemre
Felemel az porbul emel dicsőségre
Megszán s viszen menyben ő dicsíretére.

Petrőczy Kata Szidónia aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!