Szerző

Reichard Piroska

költő, műfordító, kritikus

1884. szeptember 26. — 1943. január 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1167 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 1.

Megosztás

Címkék

Reichard Piroska

Húsvéti szertartás könyvéből

"A bárányt pedig... juhok közül vagy a kecskék közül válasszátok". /Mózes II. 12. 5./

Apám vett egy gödölyét,
így rendelte az Írás,
vér váltja csak meg a vért,
hiába, hiába a sírás.

Apám vett egy gödölyét, húsvét ünnepére vette
és eljött a macska és a gödölyét megette.
És eljött az eb és megmarta a macskát,
amért megette a gödölyét.
És eljött a husáng és megverte az ebet.
amért megmarta a macskát.
És eljött a láng és elégette a husángot,
amért megverte az ebet,
És eljött a forrás és eloltotta a lángot,
amért elégette a husángot.
És eljött a bivaly és kiitta a forrást,
amért eloltotta a lángot.
És eljött a Halál Angyala és levágta a bivalyt,
amért kiitta a forrást.
(De a tűz meg a víz nem gyógyitották meg a sebet
s hiába volt annyi jaj,
a gödölyét, az ártatlant, a csacskát,
nem támasztotta fel a megtorlás.)

Apám vett egy gödölyét,
így rendelte a Törvény,
vér válthatja csak meg a vért,
kering, sodor az örvény,
kört körbe zárnak a körök,
az élet végtelen,
a halál végtelen,
a szenvedés örök.

Nyugat, 1936/4. szám

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!