Szerző

Vértesy Gyula

író, újságíró, tanfelügyelő

1867. szeptember 22. — 1925. június 10.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1403 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. március 30.

Megosztás

Címkék

Vértesy Gyula

Verbunkos

Nem őrzöm én senki juhát
a király ád nekem gúnyát.
Gúnyát, csákót, gatyát, inget,
ingyen adják pajtás, mindet.

Adnak mundért, lovat, kardot.
Te magad csak odatartod
pajtás, mindent reádraknak
lovadnak is kerül abrak.

Úgy indulhatsz a csatába,
mintha csak mennél a bálba.
Mint a nádat - füttyre vágod -
a muszkát is, meg a ráncot.

Oszt' ha belemelegedtél,
ha mán kicsit pihenhetnél:
megfordítod a kantárod
beszünteted a napszámod.

A többi addig majd vágja
te meg' rágyújtasz a pipára
s míg a füstöt eregeted
magad, lovad pihenteted.

Nyugat, 1915/1. szám

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!