Szerző

Töltényi Szaniszló

író, költő, műfordító, orvos és tanár

1795. — 1852. október 5.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 687 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. március 25.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Töltényi Szaniszló

A sonet

Sonet tizennégy versű lantos Ének:
Áll öt s fél jambusokból alkata;
Elő négy s négy rímet szoritgata
Kaptába; hátul hármak tétetének.

Négy négy után megtörni kell felének,
Három köz’tt hátul váll indúlata,
Ha így víg Gondolatja juthata
Formát a Dallok kedvest lelhetének.

De gondunk légyen him s nő versezet;
A név s igének könnyü felváltása;
A tiszta hang, hogy víg legyen folyása.

Gondunk, rím több tagú fogjon kezet,
Mely hogyha jó s szép végre elvezet,
Sehol kis Énekünknek nem lesz mássa.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!