Szerző

Lukács Pál

író, színész, nevelő

1801. március 21. — 1873. augusztus 15.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1249 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. március 22.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Lukács Pál

Könyves Peti

Könyves Peti tudós egy diák volt,
Különösen nagyon mélyen számolt.
Szerette is ám a tojássárgákát.
Kukurbitát, meg a kerti spárgát.
Édes apja kérdé őt tréfábul,
Hogy megjött a diák iskolábul:
Tudna-e már könyv nélkül számolni,
A kevésből többséget levonni?
- Tudnék bizony, édes apám uram!
Algebrián mindig első voltam, -
Felel dicsekedőn Könyves Peti,
S szemét három főtt tojásra veti...
Három-e az édes apám uram?
- Biz a se több, se kevesebb fiam.
Lássa kelmed, én azt kicsinálom
Eszemmel, hogy ez itt öt, nem három.
- Akkor lennél te, fiam, nagy diák,
Hogyha te azt nekem kicsinálnád!
- Én kivetem édes apám uram...
No lássuk hát: hogy veted ki, fiam?
- Hol három van, ott kettőt is látunk,
És ha kettőt háromhoz számlálunk:
Az azonnal öt lesz és nem három.
Nos, hát, apám, van-e igazságom?
- Van fiam, van; most hát osztozzunk meg?
Én az ötbül ím hármat elveszek!
És a kettőt tartsd meg te magadnak
Jutalmul kinűnő szorgalmadnak.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!