Szerző
Jókai Mór

Jókai Mór

eredeti nevén Dr. Ásvay Jókai Móric, regényíró, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag

1825. február 18. — 1904. május 5.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1830 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. március 10.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölte

Jókai Mór

Valjon lesz-e háború?

Gazdaember a mezőket járja: -
Mi fő a fejében?
Száraz a föld; tán az esőt várja?
Biz elkelne szépen.
Körülnéz a láthatáron,
Tán felhőt, vagy mit vár ott?
"Hogyan áll az én vetésem?
Valjon lesz-e háború?"

Kereskedő ül a kávéházban,
Ott van most a dolga.
Maradhat a boltja,
Van ő annál sokkal jobban páczban,
Körülnézi az ujságot,
Árkeletet, vagy mit vár ott:
"Hogyan áll az én vetésem?
Valjon lesz-e háború?"

Holló, varjú, hosszú sötét rendben,
Házak tetején ül,
Rikács szava hangzik nagy rekedten
Házak tetejérül,
Szeme a ködöket nézi:
Lát-e? vagy csak szagát érzi?
"Hogyan áll a mi vetésünk?
Valjon lesz-e háború?"

Jámbor férj megy haza a kocsmábul,
Egy kicsit elkésett barátságbul,
Pedig otthon várja
Hű élete párja.
Óráját aggódva nézi,
Hangulata nem vitézi.
"Mit csinál a feleségem?
Valjon lesz-e háború?"

1859.

Jókai Mór aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!