Szerző
Rájnis József

Rájnis József

bölcseleti és teológiai doktor, tanár és műfordító

1741. június 4. — 1812. szeptember 23.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1216 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. január 23.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Rájnis József

Új-esztendői ajándékocska

Minthogy az új esztendőnek víg hajnala fénylik,
És sok gyenge leány szép adománynak örűl,
Én is imez képpel tisztellek; ha engemet esmérsz,
Tudva vagyon nálad, kedves Hiella! kié?
Orcáját halovány színnel festette az író:
Orcám szinte azon színbe borúlni szokott;
Szívetlen: énbennem sincs szív - a furcsa Szerelmek
Régtől-fogva neked tellyesen általadák.
Nem szóllhat: nekem is, valahányszor látlak, Hiellám!
Nyelvemet a szeretet megköti, néma vagyok.
Egyre tekéntve különb, s ugyanerre tekéntve szerencsésb,
Hogy nem vészen erőt rajta tüzednek heve;
És, ha megégeted is (mert nagy csuda vólna előttem,
Ha mi nem érezné, hogy közel éri szemed)
Képem szűntelenűl nem fog kínlódni magamként,
Ottan elég, s nem egyéb, csak csupa hamva marad.

1762.

Rájnis József aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!