Szerző

Peterdi István

nyugatos költő, műfordító

1888. — 1944. december

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 625 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2015. január 9.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Peterdi István

Rövid ima

Szabadíts meg a pokoltól, vagy azt tedd
Hogy nekem ne fájjon a gaztett
Viszont ne indítson meg a jóság
És ne keressem mindig azt, a mit
Látni és érezni én vagyok kevesedmagammal az egyetlen
Mert ez vajmi kevésre tanit
Időtöltésnek unalmas és életcélnak kegyetlen.

Ne is azután járjak és azon törjem a fejem
A mit, hogy az élet jobb legyen, másoknak kellene tenni,
Mert olyan nehéz ettől a valóság útjain menni
A saját munkakörében sincs tőle az ember helyen
S mert a míg társaságban a gondolatai fürgék mint ugrásai az evetnek
A száj az néma marad, a modor ügyetlen és nehézkes, az idegen
mint volt azelőtt és téged talán sajnálnak de a legtöbb esetben nevetnek.

Szabadíts meg attól, hogy az egyik szemem vigyázza
A mit a másik látott és mindjárt a szívbe is jegyezze
Mert az ilyen szem hibázza
A célt, a melyre irányul gazdája lelki tegezze
Szabadíts meg, hogy úntalan vele rezegjek
A mi körülöttem a maga mulattatására reszket -
Uram, a mi jó azoknak, vagy ezeknek,
Az legyen jó nekem is - olyan régóta vezeklek
Ezen rövid ima legyen megtérésemhez a kezdet.

Nyugat, 1924/3. szám

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!