Szerző
Pósa Lajos

Pósa Lajos

költő, dalszerző és újságíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa

1850. április 9. — 1914. július 9.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2804 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. október 7.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (4)

Pósa Lajos

A pórul járt veréb

Egyszer egy verébnek az jutott eszébe,
Hogy behurczolkodik a fecske fészkébe.
Puha pelyhes ágyon jobb lesz neki hálni,
Mint a szalma között szanaszét bujkálni.

Eresz alatt várta, eresz alatt leste,
Hogy mikor megyen el otthonról a fecske.
S alig hogy kitette a fecske a lábát:
A veréb ott termett... s elfoglalta házát.

Megy haza a fecske. Látja, hogy mi történt
Csicsergi, csicsergi: "Eredj innen tüstént!
Épits fészket te is!..." - "Minek épitenék?
Nincs kedvem, nincs kedvem", - csiripel a veréb.

Látta szegény fecske: kutya van a kertbe',
Szálldozó társait összecsicsergette.
A fecskék, a fecskék hamar összegyültek,
Tanácskozás után szanaszét repültek.

Ujra visszajöttek s a verébhez szálltak,
Egyik sarat hozott, másik szalmaszálat.
Ugy befalazták ott, ugy oda temették:
Ha meg nem halt, most is ott jajgat a veréb.

Pósa Lajos aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!