Szerző
Pósa Lajos

Pósa Lajos

költő, dalszerző és újságíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa

1850. április 9. — 1914. július 9.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1600 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. május 20.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölte

Pósa Lajos

A czipőtisztitó

Gyöngyhuszár volt Miklós bácsi
Hajdanában,
Oroszlánként viaskodott
Sok csatában.
S most az a kéz, melyben egykor
Husz évig kard villogott,
Utczasarkon czipőt tisztit -
Hja! az idő változott.

Az igaz, hogy nem alkalmas
Ennél többre,
Mert bizony már a hat X-et
Betöltötte.
Balkezét meg valahol az
Ágyugolyó vitte el,
Legalább nem tudja szegény,
Hogy a jobbja mit mível.

Egy keresztre van felirva
Titulája,
Nagy betükkel, hogy mindenki
Jól meglássa.
Kis faládán négy-öt kefe
Harczrakészen sorban áll:

"Tessék czipőt tisztittatni!"
A vén bajnok kiabál.

"Tessék urak!" s egyet ránt
Az ócska mentén;
Érdemjele hallgatózik
Hörgő mellén.
Fényes multból csak ez, a mi
Jutalomként megmaradt -
S a czipőkről könnyeivel
Tisztitja a port, sarat.

Pósa Lajos aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!