Szerző
Bezerédj Amália

Bezerédj Amália

a gyermekvédelem népszerűsítője

1804. április 15. — 1837. szeptember 21.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 3680 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. május 11.

Megosztás

Címkék

Bezerédj Amália

Az év tizenkét hónapja

Háromszáz hatvanöt nap van
Egy leforgó esztendőben.
Hét napot egy hétbe téve
Épen ötvenkét hét lészen.
Ezt tizenkét felé osztva
Az év tizenkét hónapja.

Január az első hónap;
Hideg van és rövid a nap.

Februárban van a farsang,
Táncz van akkor s muzsikahang.

Márczius már havat olvaszt,
Kerti munkát hoz és tavaszt.

Áprilisban a mező zöld,
Virág van, és szántva a föld.

Májusban minden virágzik.
Madarak éneke hangzik.

Juniusban birkát nyirik;
A cseresnye is megérik.

Juliusban szénát gyüjtnek,
S a hűs folyóban fürödnek.

Augusztusban van aratás,
És sok élet-takarítás.

Szeptemberben az őszt kezdjük,
S a sok gyümölcsöt leszedjük.

Október a vetést végzi,
S a vig szüretelőt nézi.

Ködös a hideg november,
Fázik akkor állat, ember.

Deczember hóval ellepett:
De hoz karácsony-ünnepet,
Midőn kis Jézus született,
Ó-esztendőnek vége lett;
Jó gyermeknek még - ugy szokott -
Hoz most is szép ajándokot.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!