Szerző
Kriza János

Kriza János

néprajzkutató, költő, műfordító, unitárius püspök

1811. június 28. — 1875. március 26.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2200 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 3.

Megosztás

Címkék

Kriza János

A tizenkét égi jegy mértékletességet prédikál

I

JANUÁRIUS - VlZÖNTÖ

A nap vízöntő-jegybe lép át,
Így vízivásra fényes példát ád.

II

FEBRUÁRIUS - HALAK

Nincs széles e világon jobb ital
Szép tiszta víznél, mond a hal.

III

MÁRCIUS - KOS

Nem kell a kosnak égettbor,
Mégis beh friss, erős, vidor!

IV

ÁPRILIS - BIKA

Nagy méltósággal bőgi a bika:
Víz minden kortyaink legjobbika.

V

MÁJUS - IKREK

Virulnak ikrek anyjok lágy ölén,
Édes tej és forrásvíz erején.

VI

JÚNIUS - RÁK

A részegekhez fenkiált a rák:
Víz aqua vita, bizton ezt igyák.

VII

JÚLIUS - OROSZLÁN

Oroszlán, állatok dicső királya
Vizet dicsér, bort, sört utálja.

VIII

AUGUSZTUS - SZŰZ

Tüzes testében ép bájjal mosolyg a szűz:
Víz, víz a bájital, melyből ered a tűz.

IX

SZEPTEMBER - MÉRTÉK

Ha italok becsét jó mérleggel mérjük,
Kétségkívül a vizet legjobbnak ismerjük.

X

OKTÓBER - SKORPIÓ

A bor podágrát szül, mely szúr, mint skorpió
S díjul vízkórságot nyer a víz-nem-ivó.

XI

NOVEMBER - NYILAS

Nyilas jól tudja: célt csak úgy talál,
Ha vízivásnál rendületlen áll.
Ha mámor fogja el szemét s eszit,
Bármely ügyes, kezével célt vészit.

XII

DECEMBER - BAK

Vad szirteken vígan szökell a bak
S erőt s rugalmat ad hűvös patak.

Az ép erő teljében vígan zengve lejt,
Vizet ki móddal inni nem felejt,
S ha olykor habzik is a bor kelyhében, nem árt,
Csak mértékletlenség okoz mindenben kárt.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!