Szerző
Amade László

Amade László

magyar költő

1703. március 12. — 1764. december 22.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1465 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. november 14.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölte

Amade László

Amornak fáklája...

Amornak fáklája,
Szerelem' példája,
Hivségnek próbája,
Szivem' pátronája! -
Méltán igy nevezlek,
És hiven szeretlek,
Veled halok és élek.

Musáknak szépsége
Didó delisége,
Venus kegyessége,
Thisbének hivsége,
Gizmunda szerelme,
Astraea kegyelme -
Vagy ezek' érdeme.

Ah! ki nem szeretne,
Illyent nem kedvelne?
Jutalmát vehetne,
Bár kőbül lehetne:
Azért is imádlak,
Csak téged vigyázlak,
Dicsérlek és áldlak.

Drága személyedet,
Cedrus termetedet,
Édes beszédedet,
Kényes lépésedet
Ha titkon vizsgálom,
Csak aztat találom:
Vagy éltem s halálom.

Engedj, igy szeretnem,
Borúlva tisztelnem,
Előtted szentelnem,
Mint lámpás, elégnem;
Éltemet szivedben
Csendessen végeznem,
Engedd meg, én szivem!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!