Szerző
Babits Mihály

Babits Mihály

teljes nevén Babits Mihály László Ákos, költő, író, műfordító és irodalomtörténész

1883. november 26. — 1941. augusztus 4.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2224 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. augusztus 12.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (2)

Babits Mihály

Isten gyertyája

Engem nem tudtak eloltani:
élek és itt vagyok, itten!
Pedig nagy világ-szelek elé
emelted hős, vak, kicsi gyertyád -
mit akarsz velem, Isten?

Inog a láng már és tövig ég
bölcs, szent, konok kezeidben. -
S új szelek jönnek, fattyu-vihar,
vakarcs-poklok szégyen-fuvalma -
mit akarsz velem, Isten?

Szégyen-szél, fattyu-lehellet is
zord annak, aki mezitlen:
gyötörni tud, eloltani nem,
míg viaszom csöppig kisírom -
mit akarsz velem, Isten?

Mért tart magasra nagy tenyered?
és milyen éj vize zug lenn,
hol sisteregve kiszenvedek
ha majd kegyetlen beledobsz, hogy
körmödre ne égjek, Isten?

Babits Mihály aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Nemes-2013

2013. december 22. 09:45

Isteni küldetését Babits teljesítette, a gyertya hamar tövig égett, mert beteg volt szegény. De Isten tenyerén hordozta Őt.
Nemesné